[Wyjaśnione] Brandery- co mogą czego nie mogą ?

Dzisiaj zobaczyliśmy dawno nie używany obiekt pływający zwany branderem, pojawiły się pytania i różne odpowiedzi ale w sumie wszystkie są prawidłowe patrząc na to, co wcześniej było pisane i podpierając się Wiki. (dodam ze były jakieś zmiany że branderami kiedyś można było atakować ale to sensu nie miało, potem jakieś aktualizacje i się nie dało, teraz znowu się chyba daje)

Mamy taki raport, kolon wchodzi i stoi, okupacja jest, i część graczy twierdzi że nie powinien wejść i ustać wiedząc że brander ma siłę ataku 0 (jak łodzie transportowe) i służy tylko do obrony inni ze to jest normalny statek bojowy czyli jak nie padł to ustoi...

Teraz potrzebujemy rozstrzygnięcia jak to jest z branderami żeby nie było zdziwienia jak na widok łosia gdy się gdzieś jeszcze na jakimś świecie brandery pojawią :)

Taki mamy obrazek do tej zagadki i okupacja trwa :)





odgrzebaliśmy ten temat

https://pl.forum.grepolis.com/index.php?threads/brandery.23078 - tu jest że brander nie pływa z kolonem

i ten temat

https://pl.forum.grepolis.com/index.php?threads/brandery.10720/#post-173343- tu w sumie też niewiele

i w sumie nie wiadomo jak to ugryźć :)

to jak to jest z tymi branderami czy one normalnie pływają z kolonem jak biremy, triremy i ognie czy jednak nie, bo nigdzie nie jest to opisane w sumie
 
Ostatnia edycja:
Według mnie można rozpocząć okupacje na starym systemie, bądź przejąć miasto podczas buntu wysyłając kolona z branderem. W końcu zasady wyraźnie określają że kolon musi zostać wysłany z choćby jedna jednostka lądowa i morską, a nie ma znaczenia czy deff czy off, jednak wynik zależy od tego co zostanie napotkane w mieście.
 
okupacja ( w tym systemie możliwe jest dołączenie brandera w ataku z kolonem )
przykłady:
1. miasto obstawione branderami + normalne wojenne okręty (trirema,ognie,biremy)
- dołączając minimum 1 brandera do kolona lub 1 hydre po wyczyszczeniu wyłącznie normalnych okrętów broniących ( nie trzeba wszystkich branderów ubijać) kolon wchodzi jak w masło ;)

2. cofka z branderów w celu zbicia kolona
nic z tych rzeczy ;) cofnięte brandery przyłączą się do okupacji

3. trwająca okupacja w której są również i brandery
- kolon padnie po zbiciu wszystkich okrętów które go bronią
(edit)
poza branderami - brandery nie obronią kolona ... jak padnie ostatni normalny okręt (birema,trirema,ogniowy)
i zostaną tylko brandery z kolonem kolon padnie w tym samym ataku morskim lub w następnym


bunt
przy tym systemie nie ma wiele opcji ;)
1. obstawione miasto branderami (samymi) w fazie buntu
- wysyłając kolona z minimum 1 hydrą - przejmujesz miasto (pod warunkiem że nie dojdą inne normalne okręty wojenne przed kolonem)

2. miasto obstawione branderami + normalne wojenne okręty (trirema,ognie,biremy)
- po wyczyszczeniu normalnych okrętów , nie musisz zbijać wszystkich branderów i również dołączając minimum 1 hydre z kolonem przejmiesz miasto
 
Ostatnia edycja:

dorocia

Zespół Grepolis
Aby kolon mógł zakotwiczyć w mieście (rozpocząć okupację) lub przejąć miasto (w trakcie buntu właściwego) atakujący musi wygrać walkę na morzu i lądzie. Oznacza to, ze po ataku wraz z kolonem musi zostać przynajmniej 1 jednostka bojowa morska (ogień/birema/trirema) oraz 1 jednostka lądowa (ewentualnie 1 mityczna latająca).
W przeciwnym razie kolon nie zakotwiczy w mieście (nie przejmie miasta), a atak będzie traktowany jak normalny atak.

W załączonym raporcie widać, że atakowane miasto było puste (zarówno port jak i samo miasto) i walka się nie odbyła.
Przypuszczam, że właśnie dlatego (brak jednostek w atakowanym mieście) kolon zakotwiczył a okupacja się rozpoczęła.
 
Aby kolon mógł zakotwiczyć w mieście (rozpocząć okupację) lub przejąć miasto (w trakcie buntu właściwego) atakujący musi wygrać walkę na morzu i lądzie. Oznacza to, ze po ataku wraz z kolonem musi zostać przynajmniej 1 jednostka bojowa morska (ogień/birema/trirema) oraz 1 jednostka lądowa (ewentualnie 1 mityczna latająca).
W przeciwnym razie kolon nie zakotwiczy w mieście (nie przejmie miasta), a atak będzie traktowany jak normalny atak.

W załączonym raporcie widać, że atakowane miasto było puste (zarówno port jak i samo miasto) i walka się nie odbyła.
Przypuszczam, że właśnie dlatego (brak jednostek w atakowanym mieście) kolon zakotwiczył a okupacja się rozpoczęła.
Skoncz pisać pierdoly i daj konkretną odpowiedź, na nowym systemie jak płynie kolon w buncie z ogniami i zbijesz wszystkie ognie sztormami to kolon się odbija i nie wchodzi a miasto też jest puste i walka się nie odbywa
Gdzie jest więc logika?
 

dorocia

Zespół Grepolis
Administratorzy gry oraz moderatorzy Forum Ogólnego nie są autorami gry i swoją wiedzę opierają na doświadczeniu nabytym w grze oraz testach własnych. Nie bierzecie pod uwagę faktu, że niektóre sytuacje zaskakują nas dokładnie tak samo, jak Was. A bycie członkiem Teamu Grepolis nie odbiera nam prawa do brania udziału w dyskusjach i wyrażania swoich opinii na Forum Ogólnym Grepolis.

Napisałam "przypuszczam".
 
nie wiem po co się rozczulać na tym ;) w skrócie opisałem jedne przypadki z branderami jakie są możliwe ...
nic więcej się z nimi nie da zrobić
jedyny plus branderów to nie ważne ile bonusów masz w ataku to broniąc się zawsze jest stosunek 1 brander za 1 okręt wojenny
 

dorocia

Zespół Grepolis
Aby kolon mógł zakotwiczyć w mieście (rozpocząć okupację) lub przejąć miasto (w trakcie buntu właściwego) atakujący musi wygrać walkę na morzu i lądzie. Oznacza to, ze po ataku wraz z kolonem musi zostać przynajmniej 1 jednostka bojowa morska (ogień/birema/trirema) oraz 1 jednostka lądowa (ewentualnie 1 mityczna latająca).
W przeciwnym razie kolon nie zakotwiczy w mieście (nie przejmie miasta), a atak będzie traktowany jak normalny atak.

W załączonym raporcie widać, że atakowane miasto było puste (zarówno port jak i samo miasto) i walka się nie odbyła.
Przypuszczam, że właśnie dlatego (brak jednostek w atakowanym mieście) kolon zakotwiczył a okupacja się rozpoczęła.
Jednak miałam rację i testy to potwierdziły...

Kolon z obstawą lądu na łodziach (lub latających) oraz branderów jest w stanie wzniecić okupację w mieście z pustym portem i dotyczy to zarówno miast aktywnych graczy jak i szarych miast.

Jednakże, jeżeli po wywołaniu okupacji, wśród morskich wojsk okupujących nie ma żadnego okrętu bojowego czyli biremy, ognia lub triremy (w tym wypadku dosłanych jako wsparcie okupki) to, w przypadku ataku morskiego na okupowane miasto, same brandery nie utrzymają okupacji i kolon zostanie zatopiony, a okupacja przerwana. Oczywiście brandery będące w obstawie kolona w trakcie okupacji zniszczą równą sobie ilość statków bojowych atakujących okupację
Dotyczy to zarówno miast aktywnych graczy jak i szarych miast.

Jeżeli kolon z lądem oraz branderami napotka w atakowanym mieście przynajmniej 1 morską jednostkę bojową to kolon zostanie zniszczony - okupacja nie zostanie rozpoczęta. Brandery wyjdą z tego bez szwanku.
Dotyczy to miast aktywnych graczy oraz szarych miast.

Skoncz pisać pierdoly i daj konkretną odpowiedź, na nowym systemie jak płynie kolon w buncie z ogniami i zbijesz wszystkie ognie sztormami to kolon się odbija i nie wchodzi a miasto też jest puste i walka się nie odbywa
Gdzie jest więc logika?
W tym wypadku miasto nie zostaje przejęte ponieważ w obstawie kolona nie ma żadnych jednostek morskich, chociażby brandera. Oczywiście przy założeniu, że port atakowanego miasta jest pusty.
Niestety, w tym wypadku nie mogę podeprzeć się testami, ale logika pozwala na wysnucie takich wniosków.
 

dorocia

Zespół Grepolis
Nie edytuję mojego poprzedniego postu żeby uniknąć podejrzeń, że coś w nim zmieniałam...

Zrobiłam testy na nowym systemie podboju i wynik jest następujący:
kolon z lądem na transportach (lub z latającymi z koszar) oraz branderami może przejąć miasto w czasie buntu właściwego w sytuacji, gdy w porcie atakowanego miasta nie ma żadnych jednostek bojowych morskich i walka na lądzie zostanie wygrana przez atakującego.

Po dodatkowych testach okazało się, że brandery mogą zostać wysłane w ataku tylko i wyłącznie z kolonem.
W przeciwnym razie pojawia się komunikat "Nie możesz atakować branderami"
 
Nie edytuję mojego poprzedniego postu żeby uniknąć podejrzeń, że coś w nim zmieniałam...

Zrobiłam testy na nowym systemie podboju i wynik jest następujący:
kolon z lądem na transportach (lub z latającymi z koszar) oraz branderami może przejąć miasto w czasie buntu właściwego w sytuacji, gdy w porcie atakowanego miasta nie ma żadnych jednostek bojowych morskich i walka na lądzie zostanie wygrana przez atakującego.

Po dodatkowych testach okazało się, że brandery mogą zostać wysłane w ataku tylko i wyłącznie z kolonem.
W przeciwnym razie pojawia się komunikat "Nie możesz atakować branderami"
Co w sytuacji, gdy w porcie są jednostki? Brandery idą na wymianę z biremami 1:1? Czy tak jak przy okupacji - kolon na dnie, a brandery bez szwanku?
 

dorocia

Zespół Grepolis
Nie testowałam na nowym systemie takiej sytuacji ale testy na starym systemie podboju wykazały, że:

Jeżeli kolon z lądem oraz branderami napotka w atakowanym mieście przynajmniej 1 morską jednostkę bojową to kolon zostanie zniszczony - okupacja nie zostanie rozpoczęta. Brandery wyjdą z tego bez szwanku.
Dotyczy to miast aktywnych graczy oraz szarych miast.
i można wnioskować, że w takim przypadku na nowym systemie podboju jednostki zachowają się w ten sam sposób i miasto nie zostanie przejęte.

Przetestuję tę sytuację, ale test potrwa przynajmniej czas dojścia ataku podburzającego + podburzanie do buntu + dojście kolona do podburzonego miasta - wybaczcie, ale nie będę wstawać o godzinie 3 czy 4 w nocy aby puścić kolona na czas tuż po rozpoczęciu buntu właściwego :p
 
broniące brandery nie topią kolona,transów, hydr,branderów tylko okręty wojenne (biremy,ognie,triremy)


Dorocia
niestety moja pamięć może szwankować ... ale jak Ci się udało wysłać w nowym systemie podboju brandera w ataku z kolonem ??
czy coś w grze uległo zmianie od świata Zakros w tym temacie ?

bo komunikat o tym że brandery nie mogą być dołączone do ataku był i przy kolonie .. na nowym systemie . (Zakros)
 
Ostatnia edycja:

dorocia

Zespół Grepolis
Z testów wynika, że brander może zostać wysłany w ataku ale tylko razem z kolonem bez względu na rodzaj pozostałych jednostek.
Brander + ląd na łódkach (lub latające) + ognie ale bez kolona nie może zostać wysłany jako atak.
 

dorocia

Zespół Grepolis
Stary system podboju.

1. Wywołanie okupacji brander + kolon + latające (pusty port)


2. Atak kolon + brander + ląd na miasto z morskimi w porcie - raport dla atakującego - okupacja nie została wywołana. Birema w atakowanym porcie nienaruszona.


3. Przerwanie okupacji kolon + brander + ląd


Nowy system podboju.

4. Próba wysłania brandera + ląd (latające) bez kolona


5. Atak przejmujący kolon + brander + ląd (latające) - miasto z pustym portem


6. Pusty port - potwierdzenie przejęcia miasta kolon + ląd + brander


7. Atak kolonem + brander + ląd (latające) na miasto z biremą w porcie w trakcie buntu właściwego
 
Ostatnia edycja:

dorocia

Zespół Grepolis
Jutro spróbuję jeszcze dodać zrzut z raportem z ataku kolon + brander + ląd (latające) na miasto z biremą w porcie w nowym systemie podboju (w czasie aktywnego buntu właściwego)

Zgodnie z obietnicą we wczorajszym poście umieściłam obiecany zrzut z raportem.