Dyskusja na temat nowego świata

• Rozpoczynający wątek DeletedUser7
  • Data rozpoczęcia
Nie będę dyskutować na temat "fundamentalnych błędów", Pan ma swoje zdanie, ja mam swoje.
Istotą dyskusji jest to żeby przekonywać do swojego zdania i przedstawiać argumenty, które to potwierdzają ....

Będę się jednak upierać, że brak aktywności na Forum zwolenników wolnych światów jest główną przyczyną, że światy z ulubioną przez Pana prędkością się nie pojawiają. Nie widzę problemu w zachęceniu innych osób do wypowiedzenia się w tej sprawie i proponowania wolnych światów. Bo niby skąd administracja gry ma czerpać informacje, że chcielibyście otwarcia wolnych światów? Przecież się nie wypowiadacie, a jeżeli nawet to w niewielkim zakresie. Łatwiej mieć pretensje, że głos innych Graczy jest słuchany, niż poprowadzić własną "kampanię" propagującą inne ustawienia świata.

"Fundamentalny błąd" jaki Państwu zarzuciłem, to kurczowe trzymanie się opinii pisanych na FO, które moim zdaniem nie są reprezentatywne dla wszystkich graczy Grepolis !! Argumentów potwierdzających moje twierdzenie jest cała masa np.
1. Trudno sobie wyobrazić bardziej popularny wątek na forum jak wybór Gracza Roku, w głosowaniu mogą brać udział wszyscy gracze, a na pewno Ci którzy grali w danym roku w Grepo. Graczy, którzy wygrali świat w danym roku jest kilkuset - na pewno w każdym ze zwycięskich sojuszy był gracz, który mógłby pretendować do tytułu tymczasem, w głosowaniach bierze udział zazwyczaj od 100 do 200 graczy.
2.Na forum są wątki dla poszczególnych światów, na których gra od 700 do 1200 graczy (tylu przynajmniej zaczyna), na FO (być może to jest pokłosie jakości dyskusji) bierze udział 20-30 graczy - łatwo to sprawdzić, można przejrzeć forum. To samo dotyczy innych wątków.

Pani jednak upiera się, że opinie wygłaszane na FO są wyrocznią, otóż nie są. Niedawno był wolny świat (a nawet bardzo wolny na Starym systemie pl120, dysponuje pewnie Pani statystykami, ilu graczy rejestruje się na poszczególnych światach, ile złota gracze kupują itd
Mając te dane można spróbować urozmaicić ofertę, a nie odwalić ankietę i walnąć taki sam świat jak poprzednio (czy bardzo podobny).

Ja żadnych kampanii prowadzić nie będę, nie będę grał na szybkich serwerach i jeśli takich graczy jak ja jest więcej to jest to Wasz problem nie mój :)

Co do ustawień świata to wolny świat to niekoniecznie ten o prędkości 1, ale np. 2 lub 3 ale takich ostatnio prawie nie ma ....

I na koniec cytat, z którym się całkowicie zgadzam, a który stoi w pewnej sprzeczności z Pani poprzednią części wypowiedzi:

Mieliśmy światy z małą liczebnością sojuszy, to Gracze narzekali, że są one za małe.
Dominacja - jedni lubią, inni twierdzą, że wieje nudą. To samo z Cudami. Olimp - też nie wszystkim się podoba.
Nie da się wszystkich zadowolić, bo albo bonus nocny nie taki, albo artefakt nie ten, albo prędkości nieodpowiednie, albo bonusy złe, albo jeszcze coś innego
Jest to doskonały argument, żeby wybierając ustawienia nowych światów zadbać o różnorodność ustawień i np. na każde dwa szybkie światy zrobić jeden wolny, na każde dwa lub trzy bez morali zrobić jeden z moralami itd.
Tym sposobem dalej będą osoby niezadowolone z ustawień, ale za każdym razem będą to inne osoby, a teraz jedni są cały czas zadowoleni, inni wprost przeciwnie i odchodzą od Grepo, bo proponuje się im robienie kampanii :) no i liczba graczy sukcesywnie maleje ...

Istotą dyskusji jest to żeby przekonywać do swojego zdania i przedstawiać argumenty, które to potwierdzają ....

"Fundamentalny błąd" jaki Państwu zarzuciłem, to kurczowe trzymanie się opinii pisanych na FO, które moim zdaniem nie są reprezentatywne dla wszystkich graczy Grepolis !! Argumentów potwierdzających moje twierdzenie jest cała masa np.
1. Trudno sobie wyobrazić bardziej popularny wątek na forum jak wybór Gracza Roku, w głosowaniu mogą brać udział wszyscy gracze, a na pewno Ci którzy grali w danym roku w Grepo. Graczy, którzy wygrali świat w danym roku jest kilkuset - na pewno w każdym ze zwycięskich sojuszy był gracz, który mógłby pretendować do tytułu tymczasem, w głosowaniach bierze udział zazwyczaj od 100 do 200 graczy.
2.Na forum są wątki dla poszczególnych światów, na których gra od 700 do 1200 graczy (tylu przynajmniej zaczyna), na FO (być może to jest pokłosie jakości dyskusji) bierze udział 20-30 graczy - łatwo to sprawdzić, można przejrzeć forum. To samo dotyczy innych wątków.

Pani jednak upiera się, że opinie wygłaszane na FO są wyrocznią, otóż nie są. Niedawno był wolny świat (a nawet bardzo wolny na Starym systemie pl120, dysponuje pewnie Pani statystykami, ilu graczy rejestruje się na poszczególnych światach, ile złota gracze kupują itd
Mając te dane można spróbować urozmaicić ofertę, a nie odwalić ankietę i walnąć taki sam świat jak poprzednio (czy bardzo podobny).

Ja żadnych kampanii prowadzić nie będę, nie będę grał na szybkich serwerach i jeśli takich graczy jak ja jest więcej to jest to Wasz problem nie mój :)

Co do ustawień świata to wolny świat to niekoniecznie ten o prędkości 1, ale np. 2 lub 3 ale takich ostatnio prawie nie ma ....

I na koniec cytat, z którym się całkowicie zgadzam, a który stoi w pewnej sprzeczności z Pani poprzednią części wypowiedzi:

Jest to doskonały argument, żeby wybierając ustawienia nowych światów zadbać o różnorodność ustawień i np. na każde dwa szybkie światy zrobić jeden wolny, na każde dwa lub trzy bez morali zrobić jeden z moralami itd.
Tym sposobem dalej będą osoby niezadowolone z ustawień, ale za każdym razem będą to inne osoby, a teraz jedni są cały czas zadowoleni, inni wprost przeciwnie i odchodzą od Grepo, bo proponuje się im robienie kampanii :) no i liczba graczy sukcesywnie maleje ...
Wolny serwer, który przytaczasz ma aż UWAGA 239 aktywnych graczy, a nie ma tam z żadnej z grup, które jak to pisałeś na forum się najczęściej wypowiadają. Serwer Oreos, który etap walki ma ten sam (Olimp skacze sobie) ma tych graczy aktywnych 400 a jest x5, serwer milas na którym były cuda świata miał chyba najwięcej graczy w ostatnim czasie z 500-600 aktywnych, więc może jednak są jakieś powody dlaczego kierowanie się forum ma sens :)

Inny z wolnych ostatnich światów, był aż tak mocno obstawiony, że wchodząc na niego po 2,5 miesiąca 30 osobowa grupą, gdzie było aktywnych z 150 graczy można było go jeszcze spokojnie wygrać, a była to połowa serwera.

Wolny serwer, który przytaczasz ma aż UWAGA 239 aktywnych graczy, a nie ma tam z żadnej z grup, które jak to pisałeś na forum się najczęściej wypowiadają. Serwer Oreos, który etap walki ma ten sam (Olimp skacze sobie) ma tych graczy aktywnych 400 a jest x5, serwer milas na którym były cuda świata miał chyba najwięcej graczy w ostatnim czasie z 500-600 aktywnych, więc może jednak są jakieś powody dlaczego kierowanie się forum ma sens :)

Inny z wolnych ostatnich światów, był aż tak mocno obstawiony, że wchodząc na niego po 2,5 miesiąca 30 osobowa grupą, gdzie było aktywnych z 150 graczy można było go jeszcze spokojnie wygrać, a była to połowa serwera.

Jeżeli aktywność nazywamy logowaniem 2 razy dziennie to może tyle tam było/jest xd W każdym bądź razie to zakładam, że bardziej dochodowy był wolny świat. To są światy, gdzie produkuje się złotników, nawet tych z twardymi przekonanami. Ogólnie co do 1, fajnie, że się pojawiła, ale jednak to za wolne, min. Prędkość 2, ale handel 4. Noi zakończenie, dla wolnych światów z automatu Szybkie, bo nikomu nie chcę się długo grać, jak chcę to od tego są światy specjalne.

Pani Doroto.zaczynalem swoja gre z 10 lat temu .na poczatku serwera bylo conajmniej 5k Graczy.a teraz ledwo tysiaka mozna nazbierac
Chyba cos jest nie tak z ta gra.firma ale rowniez z ekipa ktora tutaj w imieniu grepolis sie wypowiada
Gra schodzi na psy niestety
poporstu kiedys to byla gra teraz to jest maszynka do zarabiania pieniedzy
nie masz na złotko to sie praktycznie nie liczysz,bonusy i inne kupy są na porzadku dziennym
tworcy gry maja gdzies graczy interesuje ich tylko zarabianie
swiat bez mozliwosci zlocenia jest chyba nie realny bo by sie mogli zdziwic ile ludzi na to czeka a tez by kieszeni nie napchali

jeśli komuś tutaj ustawienia nie pasują, to może sprawdzić serwery na innych wersjach i tam pograć, nie wiem w czym ktoś widzi problem:) mi nie pasują morale, wgl ich nie powinno być dlatego np grałem na en bo tam często ich nie ma

dorocia

Zespół Grepolis
Istotą dyskusji jest, co nie jest chyba niespodzianką, dyskusja i niekoniecznie musi ona wiązać się z przekonywaniem. I na odwrót - przekonywanie nie musi wiązać się z dyskusją.

"Fundamentalny błąd" jaki Państwu zarzuciłem, to kurczowe trzymanie się opinii pisanych na FO, które moim zdaniem nie są reprezentatywne dla wszystkich graczy Grepolis !!
Pani jednak upiera się, że opinie wygłaszane na FO są wyrocznią, otóż nie są.
Pisałam już o tym, ale powtórzę - skąd administracja gry ma wiedzieć, że Gracze oczekują wolnego świata, skoro wypowiadają się tylko osoby lubiące światy szybkie. Brak aktywności osób preferujących inne ustawienia jest podstawowym problemem. Może warto skierować swoją aktywność na przekonanie reszty, że wolny świat to jest to.

Trudno sobie wyobrazić bardziej popularny wątek na forum jak wybór Gracza Roku, w głosowaniu mogą brać udział wszyscy gracze, a na pewno Ci którzy grali w danym roku w Grepo. Graczy, którzy wygrali świat w danym roku jest kilkuset - na pewno w każdym ze zwycięskich sojuszy był gracz, który mógłby pretendować do tytułu tymczasem, w głosowaniach bierze udział zazwyczaj od 100 do 200 graczy.
No właśnie, dlaczego w głosowaniach bierze udział określona (znikoma) liczba Graczy nawet w sytuacji, gdy konkurs organizowany jest na wyraźny wniosek Graczy? Czy wynika to z braku zainteresowania pozostałych? Ich braku chęci do wypowiadania się?

Cóż, skoro Pan o tym napisał, to widocznie nie jest to tylko nasz problem... :)

Pani Doroto,
dyskusja z Panią nie jest ani fajna, ani ciekawa, ani konstruktywna - miło, że chciało się Pani coś napisać, szkoda że to nic mądrego.
W wyniku naszej wymiany poglądów zapewne następne światy (na nowym systemie) będą miały ustawienia 5/4/3, 5/5/4 i 4/4/4 wszystkie bez morale i ok.

Można przecież jak napisał El Gato grać na serwerze francuskim, włoskim czy hiszpańskim jak komuś ustawienia polskie się nie podobają (ja to robię, ale powiem wam google translater z francuskiego na polski chodzi coś dziwnie, albo żabojady mówią jakimś przedziwnym slangiem :D :D :D)

Ale co mnie najbardziej ucieszyło pojawiają się głosy graczy, jak Kupiec Czasu, którzy podzielają mój pogląd ( tak mi się przynajmniej wydaje), że można by dla różnorodności wprowadzić od czasu do czasu serwer może nie tyle wolny, co wolniejszy ....

dorocia

Zespół Grepolis
Jeżeli obrażanie interlokutora nazywa Pan rozmową, dyskusją lub wymianą poglądów to faktycznie, nie znajdziemy wspólnej płaszczyzny do rozmowy. Rozumiem, że Pan w rewanżu zrobiłby na złość rozmówcy, ale proszę nie mierzyć wszystkich swoją miarą.

Wytarczająco jest aby jeden świat na rok był wolny. Nie ma sensu więcej bo i tak może nie skończyć się wcześniej. Obecnie podejście z prędkościami powyżej x3 jest lepsze. Ilośc wprowadzonych artefaktów powoduje, że nowy gracz trochę czasu potrzebuje na ich zgromadzenie. Ja bym nawet wprowadził taki mega szybki x7 z bonusem nocnym 1-5 :) Jednak najbardziej optymalne to x4 i x5. Strasznie nie lubię jak czekam na wojsko 7 dni.
Także proponuje, aby nowy świat to bylo: stary system, x4 i olimp :)

kiedyś wolne serwery trwały 2,5 roku(lub więcej), nie wiem czy ktoś w obecnych czasach chciałby tyle siedzieć na 1 serwerze
Lubię takie nieprzemyślane opinie, bo łatwo wykazać jest ich fałszywość.
Ostatni wolny świat na nowym systemie od 2021 roku - Dorylaion pl127 - 2/2/2 trwał oo otwarcia do zamknięcia około 8 miesięcy, w tym samym okresie najszybszy świat Babylos pl 100 - 6/6/3 trwał 11 miesięcy i był jednym z dłuższych światów :D:D:D

Dodam tylko, że w ostatnich 3 latach żaden serwer (z wyjątkiem jednego) nie trwał dłużej niż rok. najkrótsze trwały od 3 do 5 miesiecy.

podaję Link:
https://wiki.pl.grepolis.com/wiki/Światy

PS. Dodam tylko, że nie jestem zwolennikiem jakiegoś super wolnego świata tupu 1/1/1, ale czegoś wolniejszego od obecnych propozycji np.2/4/4 lub 3/3/3 plus inne ustawienia

Ostatni wolny świat na nowym systemie od 2021 roku - Dorylaion pl127 - 2/2/2 trwał oo otwarcia do zamknięcia około 8 miesięcy, w tym samym okresie najszybszy świat Babylos pl 100 - 6/6/3 trwał 11 miesięcy i był jednym z dłuższych światów :D:D:D

Dodam tylko, że w ostatnich 3 latach żaden serwer (z wyjątkiem jednego) nie trwał dłużej niż rok. najkrótsze trwały od 3 do 5 miesiecy.

podaję Link:

PS. Dodam tylko, że nie jestem zwolennikiem jakiegoś super wolnego świata tupu 1/1/1, ale czegoś wolniejszego od obecnych propozycji np.2/4/4 lub 3/3/3 plus inne ustawienia
Widzisz brakuje ci wiedzy o mechanice zamykania światów, bo Byblos działał jeszcze w starej formule cuda świata po 6 miesiącach jeśli eko przekracza 250kk na serwerze i serwer zamyka się dopiero gdy liczba graczy na serwerze spadnie do 300 osób. Każdy inny serwer od pl106 jeśli liczyć cuda ma już wyznaczone ramy czasowe przez liczby systemowe ustalone w zależności od prędkości 1-6 i wariantu wolny-szybki. Tak samo po wykonaniu warunków zakończenia świata odpala się wszędzie pokój który trwa 14 dni. Na cudach masz jeszcze okres po zbudowaniu 4 cudów na 10 poziom od 15 dni na x6 do 60 dni na x1. Najszybszy start cudów na x6 to 46 dni a najwolniejszy na x1 365 dni
1715806309832.png
Polecam na przyszłość lepiej weryfikować dane, bo gdyby doryalion był światem w tej samej formule co byblos to przypuszczam, że cuda zaczęłyby się tam jakoś się tam jakoś po 1,5 roku do 2 lat. 6 miesięcy + odejmowanie co miesiąc później 13kk od 250kk, po 8 miesiącach eko na serwerze było w okolicach 80-85kk co daje nam gdyby nie wzrosło 6 miesięcy + 13 miesięcy + x miesięcy czekania aż zostanie 300 graczy na serwerze :)

podaję Link:

to popatrz sobie ile trwały stare światy a nie piszesz głupoty o jakiejś fałszywej opinii biorąc do porównania 1 serwer który akurat nie trwał nawet roku xD bo ja mogę zaraz wypisać tylko takie serwery które trwały więcej niż 1,5 roku i twierdzić że krótszych nie było
serwery otwierane w 2010-2011 a zamykane w 2013 itd, nie muszę wypisywać bo każdy link może sprawdzić
nawet takie PI (2011) gdzie szybkość była 3,14 bez miesiąca 2 lata
Phi 2 lata i 5 miesięcy

tak jak napisał wyżej kolega, to były inne zasady zamykania serwerów i wiele serwerów trwało po 2 lata

Kolega WielkiZbójca15 napisał fajny i ciekawy post, pokazujący ile zmiennych ma wpływ na mechanikę gry i czas trwania światów.
Tym samym obalił całkowicie fałszywą tezę, kolegi El Gato, że szybkie światy trwają krótko, wolne dłuuuuugo - otóż niekoniecznie - to zależy też od innych ustawień np. takich jak sposób zakończenia świata .

WielkiZbójca15 ma rację, że brakuje mi wiedzy na temat mechaniki gry, dlatego analizuje ostatnio otwarte światy, kryterium porównania - było moim zdaniem - proste i obiektywne, otóż porównałem światy z ostatnich trzech lat na nowym systemie i to co napisałem jest efekt tej analizy.

El Gato próbuje porównywać światy z 2011 roku ze światami z ostatnich miesięcy. Jaki to ma sens? Każdy, kto grał trochę w Grepo wie, że ustawienia światów z pierwszych lat gry i teraz jest bez jakiegokolwiek sensu, tak jak np. nie ma sensu porównywać taktyki gry, handlu złotem i wielu innych aspektów gry teraz i 10 lat temu.

Na koniec pytanie do WielkiegoZbójcy15 - czy możliwe jest zrobienie - poprzez ustawienie innych parametrów - stosunkowo wolnego świata o prędkości od 2 do 3 tak by nie trwał dłużej niż 6-8 miesięcy lub krócej? Proszę o obiektywną odpowiedź :)

PS. Ja ostatnio grałem na świecie, który trwał dwa lata i zaczął się stosunkowo niedawno, wiecie dlaczego? Otóż przeciwnicy mający znikome szanse na wygraną przyjeli bardzo interesującą taktykę - otóż gdy tylko świat zbliżał się do wejścia w EC, ktoś od nich występował z sojuszu, tak że kryterium wejścia do EC nie zostało spełnione, taka gra w ciuciubabke trwała kilka miesięcy, Ich strategią było zanudzić przeciwnika ....

Nigdzie nie ma fałszywej tezy, co do zasady wolne serwery trwały dłużej niż szybkie, nawet jak są wyjątki to niczego to nie zmienia.
Nie porównywałem serwerów z 2011 do obecnych tylko napisałem, że kiedyś serwery trwały 2,5 roku lub więcej co właśnie zostało udowodnione, no chyba że dla ciebie kiedyś oznacza miesiąc temu, a nie kilka, kilkanaście lat :) nigdzie nie odnosiłem się do współczesnych serwerów. Moim zdaniem jest lepiej niż kiedyś jeśli chodzi o długość życia serwerów:) btw jeżeli szybki serwer to prędkość 3 to sam przecież napisałem, że było PI które trwało prawie 2 lata ale chyba ktoś ma problemy z czytaniem ze zrozumieniem

Ostatnia edycja:
Kolega WielkiZbójca15 napisał fajny i ciekawy post, pokazujący ile zmiennych ma wpływ na mechanikę gry i czas trwania światów.
Tym samym obalił całkowicie fałszywą tezę, kolegi El Gato, że szybkie światy trwają krótko, wolne dłuuuuugo - otóż niekoniecznie - to zależy też od innych ustawień np. takich jak sposób zakończenia świata .

WielkiZbójca15 ma rację, że brakuje mi wiedzy na temat mechaniki gry, dlatego analizuje ostatnio otwarte światy, kryterium porównania - było moim zdaniem - proste i obiektywne, otóż porównałem światy z ostatnich trzech lat na nowym systemie i to co napisałem jest efekt tej analizy.

El Gato próbuje porównywać światy z 2011 roku ze światami z ostatnich miesięcy. Jaki to ma sens? Każdy, kto grał trochę w Grepo wie, że ustawienia światów z pierwszych lat gry i teraz jest bez jakiegokolwiek sensu, tak jak np. nie ma sensu porównywać taktyki gry, handlu złotem i wielu innych aspektów gry teraz i 10 lat temu.

Na koniec pytanie do WielkiegoZbójcy15 - czy możliwe jest zrobienie - poprzez ustawienie innych parametrów - stosunkowo wolnego świata o prędkości od 2 do 3 tak by nie trwał dłużej niż 6-8 miesięcy lub krócej? Proszę o obiektywną odpowiedź :)

PS. Ja ostatnio grałem na świecie, który trwał dwa lata i zaczął się stosunkowo niedawno, wiecie dlaczego? Otóż przeciwnicy mający znikome szanse na wygraną przyjeli bardzo interesującą taktykę - otóż gdy tylko świat zbliżał się do wejścia w EC, ktoś od nich występował z sojuszu, tak że kryterium wejścia do EC nie zostało spełnione, taka gra w ciuciubabke trwała kilka miesięcy, Ich strategią było zanudzić przeciwnika ....

Cuda Świata
Dominacja
Olimp
Dla dużych wartości są od startu dla olimpu wartość jest od startu dużych. Co do startu Olimpu jest różnie na jednych serwerach czyści się to w jakieś 20-30% czasu na innych w 70-80% do startu olimpu. Wartości skoku nie ma musisz sobie poszukać ile trzeba utrzymać, ale na x5 jest to 20 dni a na x1 50 dni. Skok na x5 co 8 dni na x1 co 20 dni.

Cuda Świata
Dominacja
Olimp
Dla dużych wartości są od startu dla olimpu wartość jest od startu dużych. Co do startu Olimpu jest różnie na jednych serwerach czyści się to w jakieś 20-30% czasu na innych w 70-80% do startu olimpu. Wartości skoku nie ma musisz sobie poszukać ile trzeba utrzymać, ale na x5 jest to 20 dni a na x1 50 dni. Skok na x5 co 8 dni na x1 co 20 dni.

Nie wiem czy jest sens mu tłumaczyć, wygląda na spłakanego noobka którego na szybkich światach leją i dlatego płacze o wolny serwer. Aktywność w tej grze była najważniejsza, potem kolejne rzeczy.

podaję Link:

26 światów różnych i "w tym samym okresie"?

aktualnie masz
Pseira (pl124)19.03.2024
Rejestracja aktywna
3 / 3 / 3

tutaj świat trwa (ale nie założysz konta)
Kelenderis (pl120)5.10.2023
Rejestracja nieaktywna
1 / 2 / 1

Ja dyskusje na temat ustawień nowego "wolnego" świata zakończyłem, argumenty, które są za przytoczyłem, kogo przekonałem to przekonałem, kogo nie to trudno (BTW. mam wrażenie, że tej dyskusji oprócz uczestników niewiele osób się przyglądało).

Argumentów innych graczy wysłuchałem, Pani Dorota oprócz ogólników nie ma zbyt wiele do powiedzenia, El Gato próbował dyskutować, lecz wychodziło mu to dużo słabiej niż gra w Grepo :) przezabawne jest jego stwierdzenie, że
Nie porównywałem serwerów z 2011 do obecnych tylko napisałem, że kiedyś serwery trwały 2,5 roku lub więcej co właśnie zostało udowodnione, no chyba że dla ciebie kiedyś oznacza miesiąc temu, a nie kilka, kilkanaście lat

To co zacytowałem wyżej El Gato jest niczym innym tylko .... porównaniem - jakby co mogę Ci w prezencie wysłać Słownik Języka Polskiego, ale tylko pod warunkiem, że obiecasz z niego regularnie korzystać :)

El Gato kończy swój wywód stwierdzając:, że "ktoś ma problemy z czytaniem ze zrozumieniem".
Od siebie dodam, że problemy z czytaniem ze zrozumieniem mogą wynikać z dwóch powodów:
pierwszy, który tu sugerujesz, że czytelnik nie jest powiedzmy delikatnie "przesadnie bystrą osobą", ale może też być drugi powód, to że autor tekstu ma problemy z jasnym wyartykułowaniem swoich myśli ....

Twoja hipoteza dotycząca mojej osoby jako "spłakanego nobka którego na szybkich światach leją i dlatego płacze o wolny serwer" nie ma żadnych podstaw, bo jeśli mnie pamięć nie myli ani razu nie graliśmy na jednym serwerze ( o ile ty możesz mnie nie kojarzyć - to Ty jesteś znanym lub bardzo znanym graczem, a ja nie pamiętam, żebyśmy grali na jednym świecie), po drugie ja od czasu wygrania jakiegoś tam świata nie grałem w polskim Grepo, bo mi ustawienia nie pasują). Sorki - dla mnie światy, w których TOP20 graczy na koniec ochronki ma minimum 3-4 miasta, są słabe ...
Jeszcze jedno, El Gato ja też mógłbym napisać, na kogo ty mi wglądasz, ale wolę pisać o twoich poglądach niż o Tobie.

Na koniec podziękowania dla WielkiegoZbójcy15 za próbę dyskusji (myślę, że mógłbym zaproponować ustawienia, którymi Wielki może nie byłby zachwycony, ale mógłby je zaakceptować) i słowo do ArbuzaPL - ja nie muszę grać w Grepo - są fajne ustawienia (i niezła ekipa) to gram, jak nie ma to wejdę sobie na świat by pohandlować (raczej z nudów, bo po co mi złoto jak nie ma gdzie grać) ewentualnie wchodzę sobie na zagraniczny serwer i tam się użeram się z translatorem, żeby jakoś porozumieć się z żabojadami :)

A zwolennikom, szybkich serwerów życzę kolejnego serwera o prędkości 5/4/3 (lub szybszego) grajcie sobie kolejny identyczny świat - w tym samym gronie!

Do góry