Odp: Odchudzanie
Każdy ma o niej inne zdanie. Ja ją cenię, bo dzięki niej powiedziałam sobie dość i postanowiłam coś ze sobą zrobić. Może dla Ciebie to bujda, ale mnie udało się już zjechać 1 cm
Ale ja nie twierdzę, że jej ćwiczenia, to bujda. Po prostu trzeba je wykonywać z głową i poprawnie, czego u niej bardzo często nie widać. Nie da się ukryć, że zmotywować człowieka potrafi i jak dla mnie, to jest jedyny plus jaki mogę zapisać na jej konto
Także motywacja do ćwiczeń u niej, a same ćwiczenia wykonywane z bardziej zaufanych źródeł, które można znaleźć choćby w internecie, nie mówiąc o sięgnięciu po jakąś fachową literaturę. Ja sobie nie pozwolę na ćwiczenia kogoś, kto praktycznie nie ma pojęcia o anatomii i mikrobiologii, bo dla mnie można sobie tym bardziej zaszkodzić, niż pomóc.
Ćwiczenia nie mogą w żaden sposób prowadzić do wymiotów (co się zdarza u Chodakowskiej, bo ludzie nieprzygotowani do ćwiczeń nie wytrzymują na początku)...oczywiście takie treningi w zawodowym sporcie się zdarzają, tylko wtedy nad zawodowcami czuwa sztab medyczny, który jest w stanie nadrobić stracone mikroelementy.
Z ustawieniem diety nie ma co kombinować i w pierwszej kolejności radzę udać się do profesjonalisty, a nie układać dietę na podstawie diet innych osób. Dietę trzeba dobrać indywidualnie do każdej osoby na podstawie podstawowych badań...
A co do ćwiczeń, to jest ich mnóstwo. Metody treningowe, trenerzy...jedni lepsi, drudzy gorsi. Warto poświęcić trochę czasu na poszukiwania osób znających się na rzeczy, poczytać komentarze dotyczące treningów i wykonywać później wszystkie ćwiczenia w taki sposób, aby bardziej pomagały, niż szkodziły. Pod żadnym pozorem jednak nie radzę wykonywać ćwiczeń zaprezentowanych jakiś czas temu przez Chodakowską w jakimś programie w telewizji, które wykonywała leżąc na jakiejś kanapie, czy czymś takim...
Także sport to zdrowie (choć dla mnie, akurat takie oczywiste to nie jest, ale taka jest ogólna zasada) i każdemu nie zaszkodzi trochę ruchu dziennie plus zdrowsze odżywianie.
- - - Automatycznie połączono posty - - -
Też słyszałam, że ćwiczenia Chodakowskiej wcale zdrowe nie są, ale nie znam się na tym
W zasadzie się nie odchudzam, jedynie staram się ograniczać słodycze i gazowane napoje (co jest koszmarnie trudne), poza tym jem częściej i mniejsze porcje. I w ten sposób zrzuciłam na razie 4-5 kilo. Dołączam się do prośby o jakieś dobre ćwiczenia, jeśli moglibyście coś polecić, to dajcie znać
Słodycze trzeba ograniczać, to fakt
Jednak jak dla mnie, to i tak codziennie powinno się zjeść gorzką czekoladę...im więcej kakao, tym lepiej. Tak, że spożywać powinniśmy po około tabliczkę na tydzień, co bardzo pozytywnie wpłynie na nasze samopoczucie i zdrowie...a co jest najlepsze pomaga w odchudzaniu
Gazowane napoje oczywiście już warto ograniczać skupiając się na sokach (co także jest niekoniecznie odpowiednie dla wszystkich osób) bez cukru.
A co do ćwiczeń, to warto poświęcić chwilę i poszukać samemu w internecie. Zacząć można od spacerów dłuższych, lub jak ktoś może sobie pozwolić małych przebieżek, stopniowo zwiększając pokonywane dystanse (oczywiście w granicach rozsądku, bo w ramach treningu nie biega się więcej niż 10-15km). Rower także jest ciekawą opcją dla osób, którym bieganie sprawia problem (jak choćby dla mnie, gdzie kontuzje po wyczynowym uprawianiu sportu tak mnie zniszczyły, że biegać nawet nie mogę). Jak masz możliwość wybrać się na basen, to można z tego także korzystać...podczas pływania pracuje najwięcej mięśni i wyrabiamy sobie kondycję na odpowiednim poziomie, szczególnie zalecany dla osób przy kości, gdy nawet pobiegać nie można.
Później można przejść do próbowania różnych metod treningowych. Jedni preferują siłownię (którą nie wiedzieć dla czego Chodakowska uważa za przestarzałą i prymitywną formę treningu) inni chociażby ćwiczenia aerobowe. Jak dla mnie każda metoda jest dobra, jeśli tylko dysponujemy odpowiednimi warunkami, a nasz trening podeprzemy odpowiednią dietą. Bo to właśnie dieta jest najważniejsza!
- - - Automatycznie połączono posty - - -
Przytyć zawsze można, choć także trzeba przy tym uważać. Przytyć można w prosty sposób, jednak niekoniecznie zdrowy. Jak już jednak człowiek chce przytyć, to także powinien poradzić się dietetyka, który ustali Ci dietę z odpowiednio zwiększoną liczbą kalorii, która pozwoli Ci przybrać na wadzę, jednak co najważniejsze nie wpłynie ona destabilizująco na Twoje zdrowie. Mając odpowiednią dietę jesteśmy w stanie zatrzymać w każdej chwili przybieranie na wadzę i utrzymać zamierzoną wagę. Bez diety chcąc przybrać na wadzę często nie jesteśmy w stanie się pohamować i zamiast przybrać zakładane 2-3 kg robi się nagle na wadzę 10 kg za dużo i trzeba się wziąć za spalenie tego wszystkiego...co w takich wypadkach często kończy się efektem jo-jo.
Przytyć, to nie problem, ważne jednak, aby zrobić to z głową.