Zmiana działania sztormu Posejdona

Czy statek kolonizacyjny powinien być chroniony przed sztormem

  • Tak

    Głosy: 38 39,2%
  • Nie

    Głosy: 55 56,7%
  • Nie mam zdania

    Głosy: 4 4,1%

  • W sumie głosujących
    97
Status
Zamknięty.

Robin65

Zespół Grepolis
Pewnie wielu doświadczonych graczy zauważyło, że czar Posejdona "Sztorm na morzu" potrafi także zatopić statek kolonizacyjny. Ta gra ma wiele ułatwień dla obrońców, ale możliwość zatapiania kolonizatora sztormem uważam za dużą przesadę. I stąd moje pytanie czy uważacie że statek kolonizacyjny powinien podlegać ochronie przed sztormem czy też nie?
 

sorensis

Guest
Sztorm to sztorm, jeszcze nie widziałem burzy na morzu, która szalejąc dookoła omijałaby specjalnie jeden statek :) Każda gra powinna mieć w sobie trochę ryzyka, dzięki tej opcji używanie czaru niesie za sobą pewne emocje i jest dość hazardowym zagraniem. To od dyspozycji gracza zależy czy zaryzykuje, czy będzie wolał stateczną rozgrywkę bez ryzyka.
 

Robin65

Zespół Grepolis
No dobrze sztorm to sztorm czemu zatem nie toną okręty transportowe? Gra jest tylko światem wirtualnym w normalnej rzeczywistości w ogóle nie byłby potrzebny statek kolonizacyjny weszło by wojsko wybiło załogę wprowadziło gubernatora i już.
 

BpT.

Guest
Jestem za NIE zatapianiem kolonizacyjnego, chyba że sam jeden atakowałby miasto, co i tak żadnego skutku by nie przyniosło.
 

Król Nikolaj

Guest
Statek to statek,niedługo w walce milicje będą oszczędzać ,bo to obywatele
topić rozbójnika :D
 

Kurczak Dozymetryczny

Guest
masz 70% szans, że nie padnie ci kolonizator - to dużo:)
w totka grasz?:) tam szanse wygranej są mniejsze:D

jestem na nie, mimo że z jednym się zgodzę - dziwne że nie padają transportowce...
proponuję też wysyłać kolonizator z 1 statkiem bojowym- wtedy przy sztormie nic nie padnie ;)
 

Voltan

Guest
Jak jest opis czaru że sztorm niszczy 10-30% statków bojowych to niech tak będzie. Kolonizator nie jest statkiem bojowym.

A co do odniesienia do sztormów, to wszystko wskazuje na to że statek kolonizacyjny jest największą jednostka pływająca w tej grze (no może oprócz hydry) i miałby największe szanse przetrwać sztorm, większe niż łodzie transportowe.
 

Marker19

Guest
nie!

może jeszcze chcesz żeby było zablokowane niszczenia wrogich jednostek?

na NIE
 

Voltan

Guest
chodzi o to że opis czaru nie jest zgodny z rzeczywistością, statek kolonizacyjny nie jest okrętem!
 

Robin65

Zespół Grepolis
W kwestii formalnej określeniem okręt przyjęło się nazywać jednostki floty wojennej natomiast dla floty handlowej przyjęto określenie statki i tego punktu widzenia kolonizator nie jest okrętem.
 

livius

Guest
Jak najbardziej na tak
powiedzmy to tak statek kolonizacyjny jest największy i najtrudniej go zatopić
więc nie powinien tonąć

poza tym osobiście jestem za zlikwidowaniem czarów takich jak
gniew zeusa i sztorm na morzu

lub chociaż podniesienie ceny 500 łask
bo teraz są śmieszne koszty w porównaniu z tym co te czary robią ..
to burzenie muru daje mniejszy efekt a kosztuje 500
 

nicolai

Guest
ubolewam na tym mocno że jest coś takiego. czuje się tak jakbym stracił własnie miasto.
 

Mar-Cin

Guest
Spójrzcie na to z drugiej strony, o Wy, co chcecie niezatapialnego SK. Ktoś próbuje was przejać, a wy akurat nie macie armii. Wtedy jeszcze macie możliwość poratowania się Sztormem. To jest duży plus. Dodatni w dodatku.
 

nicolai

Guest
Spójrzcie na to z drugiej strony, o Wy, co chcecie niezatapialnego SK. Ktoś próbuje was przejać, a wy akurat nie macie armii. Wtedy jeszcze macie możliwość poratowania się Sztormem. To jest duży plus. Dodatni w dodatku.
nie lubie jak coś jest dziełem przypadku. starałem się, zaplanowałem wszystko. staciłem prawie maksymalnie rozbudowane miasto było prawie moje a on jednym kliknięciem guzika sprawia że kilka dni planowania poszły w piach. może niedlugo będzie można burzyć miasta załużmy o 30% straty punktow? wysarczy wćisnąć guzik z czarem.
 

lordmari

Guest
Jestem na NIE. Czemu? Gdyż sztorm to sztorm.

@up Panowie, bez aroganckich uniesień
 

Robin65

Zespół Grepolis
sztorm to sztorm.

Zasadniczo tak, ale czemu nie toną transportowce?
Sztorm w założeniu ma ułatwić obronę, zgoda. Ale zatopienie kolonizatora zmienia cel misji i pomijając fakt, że cały konwój dalej wlecze się w tempie już nie istniejącego statku, to każdy dowodzący misją dowódca w obliczu takiej klęski natychmiast by ją przerwał i zawrócił. Poza tym w rzeczywistości do podbicia miasta potrzeba tylko wojska które wybije załogę i spacyfikuje niepokornych, jedynie realia gry narzucają do tego celu specjalną jednostkę.
 

Kamiloser

Guest
Jak najbardziej na tak
powiedzmy to tak statek kolonizacyjny jest największy i najtrudniej go zatopić
więc nie powinien tonąć...
Sztorm jest nie przewidywalny, po za tym mi się wydaje że największy statek ma większą szanse na zatonięcie od małych ponieważ jest duży i łatwo o jakąś skałę zahaczyć przy czym zatapiając statek a co dopiero na sztormie.
 

vidark

Guest
Pierwsza sprawa,nie próbujmy robić z gry czegoś "realnego", bo to jest świat wirtualny.
Jeżeli sztorm "omija" transportowce,to dlaczego kolonizatora nie może?
Ostatnio sam byłem w takiej sytuacji gdzie koleś jednym czarem zatopił mi kolona,i cała akcja do której musiałem wstawać np w nocy,albo wcześnie rano poszła psu na budę.
O wiele bardziej wolałbym stracić wszystkie jednostki rozbijajać się o deffa,niż przez jeden czar,który wszystko zaprzepaścił.
Z tego co wiem,jest na to opcja, trzeba rzucić na atak z kolonem czar "wiatr w żagle" i wtedy przeciwnik nie ma możliwości kontrataku magicznego.

Mimo wszystko jestem za tym,aby to wprowadzono.
 

Vwoo

Guest
Zauważę tylko, że, skoro trzymamy się tak kurczowo realizmu, to sztormy w starożytnej Grecji nie były wywoływane przez Posejdona ;) Wprawdzie kapłani w świątyniach usilnie prosili Posejdona o rozpętanie sztormu nad flotą wroga, ale raczej większych skutków to nie wywoływało ;) Nie wiedziałem, że sztormem można zatopić kolona, ale jeśli tak jest, to znaczy, że czar jest źle opisany - wyraźnie pisze BOJOWYCH statków wroga, co by nie mówić o kolonie, bojowy to on nie jest.
 

Kropa

Guest
Nie mogę się z tobą zgodzić, kolon jak najbardziej statkiem bojowym jest. Skoro służy do okupowania wrogich miast to jak go nazwać inaczej niż bojowy? Wycieczkowy?
Myślę, że czar działa dobrze w chwili obecnej i nie ma sensu tego zmieniać.

to burzenie muru daje mniejszy efekt a kosztuje 500
Burzenie muru kosztuje 350 łask. Nie na czasie jesteś ;)
 
Status
Zamknięty.
Do góry