coś jednak przesadziłem z tymi senatami , ale nie do końca ... testuję teraz na Lecie gdzie jestem sam na wyspie i podnoszę tylko senat w górę .. a miasto 2700+/- senat już na 16 i level nagród podszedł do IV na 14l senatu były "III" ..
natomiast na Helike .. póki co mimo 3 x senat na 25l to nagordy max iX więc wychodzi że jeszcze same miasta muszą lekko pójść do góry z punktacją ... ale ta punktacja nie wiele się zmieniła +/- 14tys , 11tys 6tys ...
w którymś momencie już mi "X" wskakiwały ale zacząłem odzyskiwać ludków ze zbędnych zabudowań i teraz podnoszę z nowu ...
to na Lecie będzie najbardziej owocne w testach skoro sam jestem na wyspie
.
ale mit że chodzi o wszystkie miasta na wyspie chyba do obalenia jest ... jak już to wszystkie swoje ... ( przykłądem Nagidso gdzie moja wiocha ma 9k a te na wyspie ( 4 po 1-2k ) a reszta maluchy <600p a level misji VII
edit 2020.12.15
udało się na Helike "X" lvl misji zdobyć musiałem nieco podnieść miasta i kształtuje się to następująco
15885 , 11965 , 7965 ( wszędzie również senat na 25l ) poniżej tych wartości +/1000 lvl misji był IX
edit 2021.01.04
Dimale ,
jedno własne miasto na wyspie 15k senat na max jak i kilka innych zabudów
zanim nie podrasowałem budowli misje były VIII i IX
tak więc poziom innych miast na wyspie można w zupełności wykluczyć do zależnego poziomu misji wyspowych .. wiele tu szaraków więc poziomy miast spadają co by się miało przełożenie na lvl misji wyspowych a tak się nie dzieje .
misje juz "X" sie pojawiają ...
reszta miast na wyspie
przyznaje się do błędu , obaliłem swój mit odnośnie lvl senatu i lvl misji
Dimale ,
zburzyłem senat do 20lvl z 25 , podniosłem inne budynki aby uzyskać minimum 15310p i misje nadal pojawiają się z lvl "X"
widocznie był to tylko zbieg okoliczności że podnosząc senat ( co nie zawsze robię ) w tym samym momencie misje zaczynały wskakiwać z wyższymi levelami ... a było to bardziej związane z punktacją polis niż z lvl samego senatu
edit 2021.01.12
oki obaliłem swój mit dotyczący zależności poziomu senatu do wysokości levelu nagród wyspowych
Dimale .. senat zburzony do 16lvl , podniosłem inne zabudowy aby wyrównać poziom miasta 15259 - misje nadal z lvl "X"
przepraszam za zamieszanie , był to jak się okazuje wyłącznie zbieg okoliczności
podsumowując
mając jedno miasto na wyspie aby uzyskać 'X' lvl misji wyspowych polis musi mieć minimum 15k punktów
mając więcej miast trzeba już sobie samemu sprawdzić .. dla 3 własnych miast na jednej wyspie +/- 35k punktów w sumie